Arkivbild: Scanpix

Långaredsmorden till hovrätten

"En helt ny prövning"
1:15 min

Under fredagen inleds rättegången i hovrätten i Göteborg efter dubbelmordet i Långared i oktober förra året.

Tingsrätten dömde två män till livstids fängelse för mord. Precis som i tingsrätten, får hovrätten ta ställning till bland annat hur mycket man kan lita på DNA-analyser.

– Det är ju en helt ny prövning och helt nya domare som ska döma i det här fallet. Det är ett indiciemål och sådana vet man aldrig hur de slutar, säger kammaråklagare Daniel Larsson.

Det var den 19 oktober i fjol som lantbrukarparet mördades i Långared. Den 69-årige mannen blev ihjälslagen med ett järnrör i sin ladugård och den 71-åriga kvinnan stryps i parets säng.

Ett kassaskåp som tidigare funnits i huset, var borta när polisen genomsökte huset efteråt.

Efter en intensiv polisinsats greps två män, en 34-åring och en 41-åring i Polen en månad efteråt men utlämnas till Sverige strax före jul.

När rättegången genomfördes i Alingsås tingsrätt före sommaren, så nekade de två männen bestämt till alla anklagelser.

En av stötestenarna var polisens tekniska bevisning med bl.a. DNA-spår, bevis som tingsrätten ansåg stödja uppfattningen att både 34-åringen och 41-åringen mördat lantbrukarparet.

Tingsrätten dömer också männen till mord i två fall och grovt rån.

Bertil Westlund, 41-åringens advokat, tror att det finns stora möjligheter att i alla fall 41-åringen ska frikännas av hovrätten:

--Jag bedömer dem som goda. Jag anser att det i princip inte finns någon bevisning mot min klient, säger advokat Bertil Westlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".