Skadedjurstekniker Jonas Wolcher på väg att sanera ett getingbo. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio

Det blev en getingsommar

Det som först verkade bli ett lugnt getingår på grund av den kalla våren och försommaren har nu ändrats till vad man kan kalla en riktig getingsommar. 

I år är det många fler fastighetsägare än förra året som söker hjälp hos saneringsfirmor för att bli av med getingbon.

Detta på grund av värmen kring midsommar som gjorde att fler larver kunde utvecklas till getingar. Ann-Sofie Andersson är en av de villaägare som störs av getingar:

– När vi har suttit och ätit så har de varit väldigt närgångna och börjat krypa på barnen. Det har varit mycket, säger Ann-Sofie Andersson.

2012 kan verkligen kallas en getingsommar. Efter rekordåret 2010 så följde ett lugnt 2011 men nu redovisar de två dominerande företagen inom skadedjursbekämpning, Nomor och Anticimex, en stor ökning av getingsaneringar i göteborgsområdet jämfört med förra året. I juli ökade saneringarna med 164 respektive 70 procent för de båda företagen.

På Nomor utgör nu getingsaneringarna hälften av alla jobb. Jonas Wolcher är skadedjurstekniker och han är på väg att ta hand om hans fjärde av totalt sju getingbon idag.

– Vi kan ju inte se boet här nu, utan det finns någonstans inne bland brädorna. Men då sprutar man in en nervgas som gör att man får getingarna att tuppa av och till slut dör de.

Men eftersom boet ligger bakom plankorna så har Jonas svårt att komma åt att göra som han brukar de vill säga spruta in getingskum som dödar hela boet på en gång. Det kan man oftast göra och då kan villaägaren själv plocka ner och slänga boet efter en vecka. Men vad kan man göra för att undvika att få getingbon hemma nästa sommar?

– Man kan sätta ett litet nät utanför springor i husen där man tydligt kan se att det är öppet. Antingen det eller så isolerar du det med silikon.

Linnéa Pettersson
linnea.l.petterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".