Skiss på hur radiosändaren sitter vid prostatan. Från Micropos Medicals hemsida
Göteborg

Ny metod för behandling av prostatacancer

Läkare: ”Varför stråla en apelsin när det är mandarinen man vill åt?”
1:28 min

Nu kan biverkningar som impotens och urinläckage undvikas vid strålbehandling av prostatacancer. Detta tack vare en ny metod som tagits fram av ett företag vid Chalmers Innovation.

Metoden går ut på att en radiosändare inne i kroppen hela tiden på millimetern ger besked om var tumören och organet befinner sig. Till skillnad från dagens strålbehandling av prostatacancer så kan man med den nya metoden skona den kringliggande friska vävnaden och sedan bara bestråla själva tumören.

– Det är en liten radiosändare som man sticker in mellan pungen och ändtarmen och det gör man med ett nålsystem. Det är ett relativt enkelt ingrepp och sen går det en liten sladd ut och så tejpar man upp en kontakt på låret, säger Tomas Gustafsson, vd på Micropos Medical vid Chalmers Innovation som tagit fram uppfinningen.

Man räknar då med att patienterna får färre eller inga biverkningar, behandlingstiden kan minskas med mer än två tredjedelar och köerna till landets strålningskliniker kan kortas rejält.

Vi kunde redan för åtta år sedan här i västekot och i P4 berätta om bakgrunden till den här uppfinningen.

Den har tagits fram av företaget Micropos Medical vid Chalmers Innovation och fått namnet Raypilot.

Och nu har man börjat använda den nya strålmetoden på patienter som har prostatacancer vid några svenska och utländska sjukhus.

På Sahlgrenska än så länge i kliniska studier som snart ska utväderas. Bo Lennernäs, docent och överläkare, är en av skaparna av metoden.

– Strålbehandlingens begränsning sitter i att saker och ting rör sig, man måste ta till en säkerhetsmarginal och då kommer frisk vävnad in och det är den som säger stopp. Man får för mycket biverkningar, säger Bo Lennernäs.

Och gör följande jämförelse:

– Varför ska man stråla en apelsin när det är mandarinen man vill åt? Det är en väldigt bra bild för vad det är vi gör.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".