Frida Lundh på organisationen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn och projektledare för Barnfridsdagen i Göteborg. Foto: Gustav Sandström/Sveriges Radio
Barnfridsdagen

"Många arbetar för barns välmående"

Besökare:”Barn ska varken utnyttjas sexuellt eller ekonomiskt”
1:20 min

Idag anordnas Barnfridsdagen i Bältesspännarparken i Göteborg. Tanken är att uppmärksamma barns utsatthet i samhället och bakom arrangemanget står organisationen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, BRIS och en rad andra aktörer

– Det är viktigt att visa hur många vi faktiskt är i Göteborg som jobbar för barn och ungas välmående , säger projektledaren Frida Lundh . Jag tror att det är många som inte vet vilka verksamheter som finns och var man kan söka hjälp.

Tidigare i år hade ni något som kallades Trasdockans dag som lade fokus på sexuellt utsatta barn och nu breddar ni begreppet till att även handla om mobbing och andra typer av utsatthet. Varför gör ni det?

– Vi vill ju inte exkludera någon och hoppas att barn som kommer förbi idag kan hitta den hjälp som de behöver . Tyvärr är det ofta så att problemen går hand i hand. Barnen har inte bara ett problem utan upplever flera av dem.

Målet med barnfridsdagen är att sätta fokus på mobbning, utanförskap, missbrukande föräldrar, sexuella övegrepp och andra former av utsatthet som barn kan drabbas av.

– Det är ju den generation som ska föra livet och landet vidare, säger besökaren Flory Hasselgren. Hon tycker att barnen ska ha en trygg uppväxt och inte utnyttjas vare sig sexuellt eller ekonomiskt. besökaren Flory Hasselgren. Hon tycker att barnen ska ha en trygg uppväxt och inte utnyttjas vare sig sexuellt eller ekonomiskt.

--De ska känna att de betyder väldigt, väldigt mycket för oss, säger Flory Hasselgren.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".