Annika Björkman, projektledare för utställningen som turnerar runt i landet. Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio.

Utställning till Raoul Wallenbergs ära i Göteborg

"Även en enskild människa kan faktiskt göra stor skillnad"
1:23 min

I år skulle Raoul Wallenberg, som räddade tusentals judar undan förintelsen, ha fyllt 100 år. För att hedra hans minne pågår en utställning på Emigranternas Hus i Göteborg som går under namnet "För mig finns inget annat val".

– Raoul Wallenberg är ju en av de mest kända svenskarna, internationellt. Han gjorde ju en enorm insats för mänskliga rättigheter under andra halvan av andra världskriget när han räddade tiotusentals judar från förintelsen i Ungern, säger Annika Björkman, projektledare för utställningen.

Ljudet från vapen som avlossas och tåg som gnisslande saktar in ligger hela tiden som bakrundsslinga på Emigranternas hus i Göteborg. Bild och text på stora skärmar tar oss tillbaka till andra världskrigets och förintelsens Europa. Och till Raoul Wallenbergs liv och gärning.

– Förutom att hedra minnet av hans agerande då så är det förstås jätteviktigt att vi tar lärdom av hans gärning och handling och låter oss inspireras i vår vardag, säger Annika Björkman.

Annika Björkman säger att Raoul Wallenberg är högst aktuell även i våra dagar. Inte minst med tanke på de många syriska flyktingar som just nu söker sin tillflykt till Sverige. Och hon hoppas att utställningen, som i första hand riktar sig till ungdomar, kan bli en viktig ögonöppnare.

– Förhoppningsvis just det att utifrån historien och Raoul Wallenbergs starka, modiga agerande förstå att även en enskild människa kan faktiskt göra stor skillnad, säger hon.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".