Viktor Muller utesluter inte att Trollhättan blir inblandade i utvecklingen av Spykers och Youngmans "Pheonix". Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Saab

Spyker och Youngman bildar bolag

"Kanske blir i Sverige, vi får se"
1:22 min

Spyker och kinesiska Youngman har tecknat ett ramavtal om att bilda två gemensamma så kallade samriskbolag.

Bolaget utgår från plattformen Phoenix som var under utveckling på Saab före konkursen och som Youngman anser sig äga licens till.

− Vi kommer att utveckla bilar baserade på Phoneix-plattformen. Givetvis kommer det inte att vara Saab, det kommer att vara Spyker. Jag skulle säga att det är bilar som är väldigt lika den modelluppsättning som Saab hade, säger Viktor Muller.

Bilarna som ska byggas liknar Saabbilarna, men kommer att vara lyxigare. Victor Muller säger att finansieringen kommer från Youngman. Om alla villkor uppfylls ska Youngman investera tio miljoner euro, drygt 80 miljoner kronor, i förlusttyngda Spyker, och få en ägarandel på 29,9 procent.

Den huvudsakliga utvecklingen kommer att ske i Kina och bilarna kommer marknadsföras i hela världen. Var produktionen kommer att ske är fortfarande inte klart, det kan bli båda Kina eller Nederländerna.

− Och vem vet, kanske producerar vi bilarna i Sverige, säger Viktor Muller.

Samarbetet mellan Spyker och Youngman kan också innebär jobb för de olika ingenjörsbolag som har startats i Trollhättan i efterdyningarna av Saabs konkurs. Enligt Victor Muller är det ett logiskt steg att prata med de företagen, men han poängterar också att det gäller att hitta rätt personer.

− Men självklart, ingenjörerna är inte kvar på Saab, så nu gäller det att hitta rätt personer och starta hela processen igen. Det kommer ta tid. Jag skulle tro runt 2 år.

Victor Jensen
P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".