Forskare menar nu atÄldre honor bör inte fiskas, då de är en mycket bättre grund för reproduktion än de yngre. Foto: David Nilsson/Scanpix.

Äldre torskhonor viktiga

"Risk att förändra beståndet med dagens fiske"
1:18 min

Stora, äldre honor är viktigare än man trott för torskens återväxt. Det hävdar forskare vid Göteborgs universitet.

De äldre torskarna producerar fler och bättre ägg än de yngre. Och de här resultatet motsäger helt principen i dagens fiskepolitik om att rädda yngre, mindre individer för återväxtens skull.

− Det här honorna producerar enormt mycket mer ägg av mycket bra kvalitet när de är äldre, säger Helen Nilsson Sköld, docent vid Lovéncentret i Fiskebäckskil.

Forskningen visar att de äldre torskhonorna producerar både fler och bättre ägg än de yngre. Dessutom är de friskare än de yngre. Forskarna menar att det framförallt är två problem med dagens fiskeripolitik. För det första att det är just de äldre högproduktiva torskhonorna som dras upp. För det andra att både reproduktionen och åldrandet förskjuts till yngre individer.

− Jag skulle önska att man kunde se till att man har en bättre ålderstruktur på de torskbestånden vi har i havet. Annars finns det en risk att vi med ett selektionstryck förändrar bestånden och det finns en risk att det påverkar fiskens hälsa och reproduktion framöver. Så det är bättre att behålla en normal ålderstruktur på fiskebestånden, säger Helen Nilsson Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".