Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Bloduppgifter måste lämnas ut

"En grupp blodgivare bär på något som orsakar sjukdomen trali"
1:38 min

Kammarrätten i Göteborg har beslutat att Sahlgrenska universitetssjukhuset måste lämna ut känsliga uppgifter ur blodcentralens register till forskare på Karolinska institutet (KI).

KI har i tidigare insamlade register upptäckt att blod från ett fåtal blodgivare orsakat allvarliga lungkompliaktioner hos flera blodmottagare och ville ta reda på vilka blodgivarna är.

Men Sahlgrenska vägrade med hänvisning till personuppgiftslagen (PUL).

Blodregistren är sekretessbeklagda eftersom de kan innehålla känsliga uppgifter om exempelvis HIV eller hepatit. Att lagen om personuppgifter kan vara svår att tolka visar att även region Skåne, Dalarnas landsting och Umeå sagt nej till KI och låtit domstolen avgöra. Men kammarrätten säger att Karolinska Institutet som statlig myndighet, omfattas av samma stränga sekretessregler och att uppgifterna därför kan lämnas ut.

Det är läkaren och forskaren Gustav Edgren vid KI som vill ha fatt på blodgivarna.

– Det vi letar efter och har fakta på är en viss grupp av blodgivare som bär någon eller några faktorer i blodet. De är inte farliga för blodgivaren själv utan kan snarast orsaka Trali, den här lungkomplikationen, hos dem som får deras blod.

Mellan 50 och 100 svenskar drabbas årligen av trali, (Transfusion related acute lung injury) transfusionsorsakad lungsvikt. Vissa blodmottagares vita blodkroppar utvecklar en kraftfull inflammation med sämre syreutbyte som ofta kan leda till döden.

Sekretessen behöver inte röjas bara forskarna får tag på blod från de potentiellt farliga blodgivarna. Det kan röra sig om uppemot tusen personer, tror Gustav Edgren.

– Det ska inte bli så att jag som forskare har kontakt med blodgivarna utan de ska gå via den vanliga blodverksamhmeten. De kontaktar blodgivarna, tar blodprov och försöker hitta den här faktorn eller faktorerna som tycks orsaka det här tillståndet.

Men ni vet väl inte riktigt vad ni letar efter?

– Vi är inte riktigt säkra på om det rör sig om en antikropp men vi tror att det även kan röra sig om andra typer av mekanismer, som ännu är okända för oss, som kan orsaka detta.

Målet är att i framtiden hitta orsaken till trali och hitta ett test så att man kan utesluta de blodgivare som riskerar att orsaka det, säger Gustav Edgren.

Vikarierande kanslichefen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset Kerstin Helgegren säger till Västekot att kammarrättsdomen varit klargörande och att man nu gör sitt yttersta för att få fram alla nödvändiga uppgifter.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".