Avgasutsläpp från fritidsbåtmotorer utpekade som källa till ökad gödning och svår syrebrist sommartid på senare år. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix.

Krafttag krävs mot båtmotorutsläpp

Motorer till fritidsbåtar har blivit mer miljövänliga, men samtidigt har båttrafiken ökat kraftigt. Nu vill forskare i Göteborg se radikala åtgärder mot utsläpp som leder till ökad algtillväxt i kustnära vatten.

 

Studier av Sannäsfjorden, nära Grebbestad i norra Bohuslän, pekar på avgasutsläpp från fritidsbåtmotorer som källa till ökad gödning och svår syrebrist sommartid på senare år.

– Här finns ingen industri, inga större samhällen och ingen biltrafik som förklarar de höga halterna av polyaromatiska kolväten, säger Kjell Nordberg, professor i geovetenskap vid Göteborgs universitet.

Halterna är lägst längst inne i fjorden, högre nära orten Sannäs, och högst vid fjordmynningen, där båttrafiken är störst.

Forskarna tror att problemen är liknande i andra kustnära fjordar och innerskärgårdar, där inga starka strömmar sprider utsläppen till andra områden. De efterlyser möjligheter att sjösätta fritidsbåtar längre ut i kustbandet, i stället för att köra dem dit från fastlandet.

Dessutom är giftiga båtbottenfärger fortfarande ett stort problem.

– Lösningen är att inte ha båten i sjön när den inte används. Det går om man har infrastruktur och rutiner för att lyfta upp och sätta i, säger Kjell Nordberg.

Micke Larsson/TT

Fakta: Polyaromatiska kolväten

  • Polyaromatiska kolväten (PAH) bidrar till ökad gödning av vattenmiljö. Flera av ämnena är även kraftigt cancerframkallande.
  • De höga halterna i Sannäsfjorden finns i sediment på botten, inte i vattenmassan. Det är inte farligt att bada, eller äta fisk från fjordens ytvattenskikt.
  • Kolväten lagras i bottensedimentet, och i små organismer som lever där. Dessa blir föda åt bottenlevande fisk, som torsk, vilka i sin tur kan ätas av människor och sälar. Halterna förstoras i näringskedjan och blir högst i toppen.

Källa: Göteborgs universitet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".