Heldag för den som gillar astronomi

1:16 min

Denna helg arrangeras för första gången Astronomins dag och natt över hela Sverige. I Göteborgsområdet kan man bland annat gå på "astronomi-slam", teleskop-akut och nybörjarkurs för amatörastronomer.

Från i dag lördag över natten till i morgon arrangeras Astronomins dag och natt.

– På Universeum nere vid Korsvägen håller vi i ett "astronomislam". Det är forskarna på Onsala Rymdobservatorium som berättar om sina favoritområden, säger Gunnar Sporrong på Slottsskogsobeservatoriet.

– De får tio minuter på sig och sen röstar publiken fram den forskare som snackat bäst.

Astronomislam är för övrigt inspirerat av poetryslam där poeter får tävla om publikens tycke. Nere på Onsala rymdobservatorium blir det en helg i radioastronomins tecken med övernattning på Observatoriet.

På lördagmiddagen kan man titta in på teleskopakuten som öppnar på Naturhistoriska museet. Har du ett teleskop hemma men inte behärskar det fullt så hjälper Göteborgs Astronomiska klubb, GAK, till.

Gunnar Sporrong bläddrar vidare i programmet för Astronomins dag och natt.

− Klockan sju på lördagkvällen så startar observationer på två ställen. I Mölnlycke är det GAK som håller i en observation för dem som är lite mer inbitna och och vill njuta av en stjärnhimmel med lite mindre ljusföroreningar än det är inne i Göteborg.

Men det finns också aktiviteter för dem som aldrig tidigare tittat på stjärnhimmeln med teleskop.

Uppe på Slottsskogsobservatoriet är nybörjare i alla åldrar välkomna. Under lördagskvällen kan man få lära sig att hitta och leta sig fram på stjärnhimmeln.

Skulle det bli molnigt väder så finns det andra aktiviteter uppe vid Slottsskogsobservatoriet. Och nere i Onsala ligger ju landets förnämsta radioobservatorium som aldrig är beroende av väder och vind.

Astronomins dag och natt i Göteborg är ett samarrangemang mellan Göteborgs Astronomiska klubb, Universeum, Naturhistoriska Museet samt Chalmers och Onsalaobservatoriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista