Gravid. Foto: Scanpix

Gravida egenföretagare saknar skydd

"Ofattbart att det kan vara så"
1:37 min

En kvinna i Göteborg får inte havandeskapspenning, eller vad som numera kallas graviditetspenning, under sin graviditet. Det har Kammarrätten slagit fast. Trots att kvinnan enligt domen har ett arbete som innebär risker i arbetsmiljön nekas hon pengar eftersom hon är egen företagare.

Emma Karlén, som nu för andra gången får avslag i domstol i sin kamp för havandeskapspenning, är besviken. Hon drev ett eget företag och jobbade som målare när hon blev gravid för drygt två år sen. Eftersom hennes arbete innebar risker i arbetsmiljön ansökte hon om havandeskapspenning vilket hon nekades av Försäkringskassan.

Så som arbetsmiljölagen är utformad omfattas egna företagare inte av samma regler som anställda. Orimligt, tyckte hon själv och drev frågan vidare både till Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Hon menar att samma trygghetsprinicper borde gälla alla.

I sin dom konstaterar Kammarrätten att för att egenföretagare ska ha rätt till havandeskapspenning på samma villkor som arbetstagare krävs en ändring av arbetsmiljölagen.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".