Fler elever får hemundervisning

1:40 min

Antalet elever i grundskolan som får undervisning på annat sätt än i den vanliga skolan ökar. Det visar statistik från skolverket.

I Sverige var det förra läsåret 239 grundskoleelever som beviljades hemundervisning. Läsåret innan var det bara 116 elever.

Att någon hemundervisas på grund av sin tro är dock väldigt ovanligt, åtminstone i Göteborg.

Västekot träffade 20 åriga Mushki som hade hemundervisning sitt sista år i grundskolan.

- Jag hade mina egna lärare och min lillasyster var också med i samma klass. Vi lärde oss mycket snabbare än vi hade lärt oss i en vanlig klass.

Jag hade faktiskt sex personer i klassen året innan men nu var det bara jag och min syster.

2010 skärptes reglerna i Sverige och religiösa skäl gäller inte längre för att få hemundervisning, Och när Västekot ringer runt till stadsdelarna finns inte heller en enda elev som beviljats hemundervisning på grund av tro.

Men Mushkis familj är ett undantag, de överklagade till Kammarätten som gav dem rätt till att fortsätta med sin judisk ortodoxa hemundervisning.

- För oss som judar är det så mycket som man inte kan ta i en vanlig skola. Ingen religös jude går i en vanlig skola. Inte i Amerika, inte i Kina, inte i Australien, i Alaska och inte här i Sverige.

Men även om hemundervisning på grund av religion inte är ett giltigt skäl så ökar hemundervisningen. I Sverige var det förra läsåret 239 grundskoleelever som beviljades undervisning "på annat sätt än i skolan" där största antalet är pga. hemundervisning menar skolverket. Läsåret innan var det bara 116 elever.

Vad ökningen beror på kan inte Skolverket svara på. Susanna Hansson är chef för utbildningen i Örgryte Härlanda stadsdelsförvaltning och förklarar när det kan finnas skäl till hemundervisning.

- En stadsdelsnämnd eller snarare rektor kan tillåta hemundervisning om en elev av någon anledning inte kan vara i skolan. Som till exempel av trygghetsskäl eller någon annan social problematik. Alla barn har ju rätt till undervisning och till en utbildning.

Anton Almqvist
anton.almqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista