Populärt akvariedjur stoppas av EU

De är ursprungligen från Sydamerika, har spridit sig till Asien, och nu har spanska våtmarker skadats av Pomacea-snäckor som tros ha släppts ut i det fria från en zooaffär. De förökar sig i snabb takt och är glupska vattenväxtätare.

En annan art av Pomacea-snäckan är ett vanligt prydnadsdjur i akvarier. I Sverige kallas ofta Pomacea för äppelsnäckor i zoobutikerna.

Eftersom det inte går att utesluta att även akvariearten kan orsaka skada om de kommer ut i naturen har EU nu beslutat att förbjuda alla Pomacea-snäckor.

Beslutet innebär att det inte är tillåtet att handla med snäckorna eller hälla ut akvarievatten med snäckor i avlopp eller i miljön.

– De som har snäckor i sina hemakvarier kan ha dem kvar, men se till att de inte sprids. Zooaffärerna bör så snart det är möjligt följa de nya reglerna, säger Anna-Karin Kuusk, på växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista