Småsparare kritiska mot försäkringsförmedlare

2:04 min

Många småsparare i Göteborgsområdet anser sig ha blivit lurade att köpa dyra aktier i it- och medieföretaget 24MAS. Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen utreder nu. Småspararna riktar sin besvikelse mot försäkringsförmedlaren Säkra.

Tobias, som satsat alla sina pengar i 24MAS, är besviken på företaget som rekommenderade honom investeringen.

– Jag har bara haft kontakt med Säkra Avenyn och där känns det som att vi blivit vilseledda. Vi gick på det här stenhårt och satsade allt vi hade, men nu börjar jag tro att vi blivit riktigt blåsta, säger Tobias.

Det var i början på 2011 som Tobias fick höra om 24MAS. Bolaget jämfördes med Spotify. Men någon försäljning kom aldrig till stånd, trots Säkra Avenyns utfästelser.

Under sommaren 2011 bytte sedan Säkra Avenyn namn till Avenyn Spar. Säkragruppen ville inte längre samarbeta med filialen. Lisa Falk, en av många som satsat stora delar av sina besparingar på 24MAS, menar att Säkra borde ha varit tydligare med varför Avenyn-kontoret kastades ut ur företaget. Det hade kunnat rädda många småsparare från att fortsätta göra dåliga investeringar, menar hon.

 – Jag hade önskat att man gick ut med information och talat om att det bolag ni anlitar får inte längre vara med hos oss på grund av vissa saker. Då hade man förstått att det inte bara var ett namnbyte, säger Lisa Falk.

Utredningarna kring investeringarna i 24MAS kretsar nu främst kring två områden. Det ena är själva försäljningen av aktierna som nu sitter fastlåsta i kapitalförsäkringar på Jungfruöarna. Det andra är de nyemissioner av aktier för ett öre styck som 24MAS har gjort till sin huvudägare, företaget Stockhouse, också det från Jungfruöarna. Stockhouse har sedan kunnat sälja aktierna vidare till småsparare för mellan 8 och 26 kronor.

Kammaråklagare Pontus Hamilton, som håller i Ekobrottsmyndighetens utredning menar att fallet kan bli mycket omfattande.

 – Om det är ett brottsligt förfarande, vilket man inte kan säga med säkerhet, så drabbar det väldigt många människor och det handlar om väldigt stora belopp. Så potentiellt kan det vara väldigt allvarligt, säger Hamilton.

Sammanlagt har nästan 2 000 personer satsat drygt en halv miljard kronor i företaget.

Claes Aronsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.