Foto: Scanpix

Politiker oense om lärarcoacher

Anneli Hulthén (S): ”Andra metoder är bättre”
1:15 min

Striden om skolan går vidare i Göteborg. Oppositionspartierna vill införa lärarcoacher men de som styr menar att andra satsningar pågår och är bättre.

I veckan sade den rödgröna kommunledningen nej till ett förslag från oppositionen om att stärka lärarnas yrkesroll med bland annat lärarcoacher.

Socialdemokraten Anneli Hulthén menar att kommunen hela tiden jobbar med kompetenshöjning av lärare och hon vill inte lägga pengar på oppositionens förslag.

– Det pågår ett arbete, den här frågan är på intet sätt odiskuterad, säger Anneli Hulthén (S). Och det är inte alltid vi är överens med de borgerliga om att deras idéer är de bästa.

Är det lärarcoacher som ni inte vill ha?

– Det kan det vara, men det kan också finnas andra metoder som vi tycker är bättre, säger Hulthén.

Socialdemokraterna trycker på att administrativa uppgifter bör lyftas från lärarna. Lärarna behöver tid anser Anneli Hulthén (S).

– Det är ju otroligt viktigt att lärarna har tid för sina elever. Sitter de bara med administrativa uppgifter då får eleverna mindre tid.

Hur lärarnas dokumentationskrav och pappersarbete kan minska utreds också av regeringen just nu i samarbete med lärarfacket. Den borgerliga oppositionen i Göteborg säger att den både vill minska lärarnas administration och stärka deras yrkesroll.

– Det ena utesluter inte det andra som jag ser det, säger folkpartisten Helene Odenjung. Vi behöver jobba mycket mer strukturerat på hur lärarna ska få fortbildning. Om man tittar på vad Skolinspektionen pekat på så är det det systematiska kvalitetsarbetet som brister i Göteborg.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".