Barn som uttar mycket på tv dricker mer läsk än andra barn. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

TV-tittande barn dricker mer läsk

Christina Berg: ”Reklamen del av orsaken”
1:35 min

Det finns ett tydligt samband mellan barns tv-tittande och läskdrickande. Ju mer tv barnet ser, desto större sannolikhet att det dricker saft eller läsk. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

– Vi har tittat på sambandet mellan antalet timmar man tittar på tv och konsumtionen av läsk och saft. Vi ser att ju fler timmar man tittar, desto mer sannolikt är det att man dricker saft eller läsk regelbundet, säger Christina Berg, en av de forskare vid institutionen för kost och idrottsvetenskap som lett studien.

Studien har gjorts på 1 800 barn i åldrarna 2-9 år från Göteborgsområdet.

I studien har man fokuserat på total skärmtid, det vill säga även den tid man spenderar framför datorn. Ett tydligt samband man sett är det mellan reklamtittande och drickande av söta drycker.

– Det vi ser är att reklamen kan förklara en del av det här sambandet, men inte allt. Så det är troligtvis flera mekanismer. Nu går vi vidare för att titta på hur mat framställs i barnprogram.

Christina Berg tror att studien kan hjälpa föräldrarna att bli mer medvetna, men att det inte är så mycket en förälder kan göra åt att barnet tar till sig reklamen. Hon menar att förändringen måste ske på en mer nationell eller internationell nivå.

Men Magnus och Mikaela, föräldrar till tre respektive fem barn, tycker annorlunda och svarar såhär frågaan om de tror att det finns ett samband mellan tv-tittande och drickandet av söta dricker.

– Nej, jag tror inte det. Det är upp till föräldrarna själva. Våra barn får vatten om det inte är helg, säger Mikaela.

– De vill ju gärna ha saft och läsk, men det får de inte. Vi har det aldrig hemma. Jag tror säkert att det kan finnas ett samband för de gör ju reklam för det hela tiden på tv, säger Magnus.

Aldijana Talic
aldijana.talic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".