Här inne i SAS Huset på Kastrup pågick förhandlingarna. Foto: Scanpix

Danska facket skrev på - avtalet i hamn

Stefan Lövgren: ”Följt utvecklingen noga”
1:19 min

Förhandlingarna mellan flygbolaget SAS och de anställdas fackföreningar har pågått hela natten. Nu har alla fack skrivit på avtalet, meddelar Ekot.

SAS och norska kabinfacket NKF är nu överens om ett avtal. Det sista facket att skriva på var det danska, men enligt Ekot har även danskarna nu skrivit under och SAS avtal är därmed i hamn.

Nu återstår det för SAS styrelse att summera om villkoren uppfyllts som ställts av ägarna och bankerna för att bevilja ett nödvändigt lånelöfte på 3,5 miljarder kronor.

TCO:s ordförande Eva Nordmark är kritisk till hur avtalen har hanterats och säger att överenskommelsen bryter en svensk tradition.

Även Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Linköpings universitet, säger att det är ovanligt.

– Man brukar inte försöka rädda svenska företag genom att gå ner i lön för de anställda. Facken brukar var främmande för att gå med på sådant här. Ur löntagarnas perspektiv kan man nog säga att det är ett steg tillbakas, säger han.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se

Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".