Ett barn blev smittat med Hepatit C under en operation via blod från en blodgivare. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Sahlgrenska lex Maria-anmäler hepatitsmitta

Sahlgrenska universitetssjukhuset har nu lex Maria-anmält händelsen då ett barn smittades med hepatit C efter en blodtransfusion vid en operation. 

Socialstyrelsen ska utreda om de nationella riktlinjerna för testning av blod ska ändras. Det finns tester med högre känslighet än vad som används i dag.

Händelsen med det smittade barnet har lett till att Sahlgrenska har lagt till en ny rutin vid blodgivning. Numera informeras alla som ger blod om att det finns en liten risk för att testerna inte upptäcker en eventuell smitta. Detta för att understryka vikten av att blodgivarna talar sanning när de lämnar blod.

Enligt Sahlgrenskas chefsläkare Mats Tullberg kan det finnas en risk att blodgivare utelämnar uppgifter eftersom de litar på att testerna av blodet upptäcker eventuell smitta.

I det aktuella fallet hade blodet godkändes för användning till patienter efter att legitimerad sjuksköterska granskat hälsodeklarationen och gjort en personlig intervju med blodgivaren och provtagningen av blodet hade inte påvisat någon smitta.

Senare kontrollerades blodplasma från samma blod med ett känsligare test, eftersom det skulle användas för läkemedelstillverkning. Det var då det uppdagades att blodet var smittat med Hepatit C.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".