Fullmäktige i Göteborg där de unga får bestämma

"Det är bra att man får påverka"
2:23 min

I dag är det sista dagen för att rösta i ungdomsfullmäktigevalet i Göteborg. Sedan 2005 har barn och unga kunnat ställa upp och rösta i valet, för att kunna påverka frågor som rör barn och ungdomar, och lära sig om demokrati och politik.

13-åriga Angela Baric har varit ledamot i ett år och ställer nu upp i valet igen som kandidat för stadsdelen Östra Göteborg.

– Det här är mitt första år, och jag ställer upp för omval för att försöka komma med igen. Det är väldigt kul och det är också lärorikt, och det är bra att man får påverka vad som händer i staden för ungdomar, säger hon. 

Tanken med ungdomsfullmäktige i Göteborg är att ge barn och ungdomar möjlighet att påverka politikerna i frågor som rör dem, och att öka intresset för demokrati och politik bland unga. I år är det val för nionde gången, och både de som ställer upp i valet och som röstar är elever mellan tolv och sjutton år som är bokförda i Göteborg. Det finns 81 ledamöter och 20 platser som ersättare i fullmäktige, och varje stadsdel har ett visst antal mandat, baserat på hur många barn och ungdomar som bor i just den stadsdelen. Ledamöterna sitter i ett år i taget och sedan är det val igen.

– Ungdomsfullmäktigesekretariatet ansvarar för att lära ungdomarna om demokratifrågor. De här ungdomarna tillhör inga politiska partier, utan de ska lära sig vad demokrati och inflytandefrågor är. De lär sig redan i skolan, säger Monica Wennerström som är administratör på Ungdomsfullmäktige.

Precis som i ett vanligt kommunfullmäktige arbetar ungdomarna i olika utskott. Det kan till exempel handla om utskottet för "fritid och sommarjobb", "kollektivtrafik" eller "jämlikhet och antimobbing". För Angela Baric är det just kollektivtrafiken som är en av hennes viktigaste frågor, säger hon.

– Jag brinner över huvud taget för att få ungdomar att träda fram mer så att de får säga sina åsikter. Personligen tycker jag absolut att vi borde förbättra skolmaten och kollektivtrafik, det är mina viktigaste frågor.

Under MR-dagarna i Göteborg var representanter från Ungdomsfullmäktige på plats för att debattera olika frågor och berätta om sitt arbete. En av dem var Malik Mustafa som är 14 år och i år ställer upp och kandiderar för första gången, för sin stadsdel Angered. Och han drömmer om att bli politiker, säger han.

– Det här är första gången jag kandiderar, och jag hoppas att jag kommer med. Jag vill att det ska finnas mer aktiviter och så vill jag minska mobbningen.

Kommer du i framtiden att bli en stor politiker tror du?

– Det är min största dröm, jag hoppas den blir sann, säger Malik Mustafa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".