Styrelsen tvingar bort Håkan Alexandersson

Ingrid Andreae: ”Samlad bedömning”
1:21 min

Den tillförordnade förbundsdirektören i Storgöteborg Håkan Alexandersson sparkas. Det är styrelsen som nu säger att de inte har förtroende för Alexandersson och det är bland annat efter missnöje från facken som han tvingas gå. 

Missnöjet har varit stort mot Håkan Alexandersson ända sen han blev räddningschef och har fortsatt tills han blev tillförordnad förbundsdirektör nu i våras. Vissa av fackförbunden har varit kritiska till att han blev chef och nu när Räddningstjänsten Storgöteborg får en ny Förbundsdirektör vid årsskiftet har de uppvaktat både styrelsen och den nye direktören Lars Klevensparr för att bli av med Alexandersson.

– Missnöjet har varit både omfattande och långvarigt, även om allt han gjort inte varit kasst, säger en person med god insyn.

När Håkan Alexandersson först tillträdde för många år sen genomfördes en namninsamling där runt hälften av all personal skrev på, men det hjälpte inte då. Nu har Klevensparr lyssnat på personalen och facken, är bedömningen.

Efter att styrelsen för Räddningstjänsten beslutat att utlysa tjänsten och samtidigt säga att Alexandersson inte är aktuell, hoppade Alexandersson av och i dag tillsattes med omedelbar verkan en ny tillförordnad direktör, personalchefen Ann-Britt Stedth, fram till årsskiftet.

Saco-facket ställer sig inte bakom kritiken mot Håkan Alexandersson och har inte varit i kontakt med räddningstjänstens styrelse om hans avgång.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".