Foto: Jack Mikrut & Christine Olsson/Scanpix.

Aktiespararnas riksförbund kritiseras

2:31 min

Nu riktas kritik mot Aktiespararnas Riksförbund för att organisationen på olika sätt varit inblandad i försäljningen av aktier i it- och medieföretaget 24MAS under 2010. 

Omkring 1800 småsparare i Göteborgsområdet har satsat drygt en halv miljard kronor - många känner sig lurade.

– Det är uppseendeväckande och otroligt, säger Ulf Gometz, professor i revisionsrätt.

Är det extra illa när det är Aktiespararna?

– Ja, Aktiespararna har ju i sin policy gjort klart att man finns till för att gynna aktiesparandet bland vanliga människor och då tycker jag att man har illa fyllt den funktionen.

Ulf Gometz som är professor emeritus vid Handelshögskolan i Göteborg och har tidigare bland annat arbetat som revisor för Stockholmsbörsen. Han känner en stark oro för de omkring 1800 småsparare i Göteborg som tillsammans satsat mer än en halv miljard kronor i 24MAS. Aktier som huvudägaren Stockhouse betalade ett öre för köpte småspararna under samma period för mellan åtta och 26 kronor.

Vid den första försäljningsomgången våren 2010 var Aktiespararnas dotterbolag Aktieinvest emittent för större delen av aktierna i 24MAS, det vill säga att de skötte det administrativa. Dessutom fick 24MAS styrelse presentera bolaget på möten som Aktiespararna anordnade för sina medlemmar.

Göran, en av många i Göteborg som tror sig ha förlorat alla sina besparingar på grund av 24MAS, är kritisk mot Aktiespararnas Riksförbund.

– Jag kände så här när jag hörde att Aktiespararnas var inblandad att det fanns en kompetent aktör som genomlyste med all säkerhet hela bolaget och investeringen och erbjöd den till sina egna medlemmar. Det kändes tryggt för mig att veta att så var fallet, säger Göran.

I dag har Aktiespararnas dotterbolag Aktieinvest inte längre något ansvar för aktierna i 24MAS. En annan förändring är att Günther Mårder ersatts av Carl Rosén som vd för Aktiespararna.
Rosén menar att Aktiespararnas inblandning i 24MAS var olycklig.

– Vi presenterar säker 100-talet bolag varje år på dom här träffarna och ja, med facit i hand så var det väldigt olyckligt att släppa fram det här bolaget, säger Carl Rosén.

Det är också en väldigt positiv ton i texterna kring det här företaget, på er hemsida?

– Texterna är från 2010 när dom här mötena var och vid den tiden var det ett positivt tonläge om bolaget. Det är bara en ytterligare illustration att det som hänt är väldigt olyckligt, säger Carl Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista