Förskolan på Billdals Bokväg i Askim.

Föräldraprotest mot nedläggning av förskola

Förälder "Det viktigaste är närheten"
1:51 min

Förskolan på Billdals Bokväg i Askim hotas av nedläggning nästa år. Förslaget från stadsdelsnämnden har väckt starka protester i området.

Föräldarna har genomfört en namninsamling för att visa de styrande i stadsdelen sitt missnöje. Lennart Sparud är en av föräldrarna som protesterar mot förslaget att lägga ner förskolan.

– Det absolut viktigaste är närheten. Föräldrarna känner ju inte för att skaffa ytterligare en bil för att köra sina barn till dagis och det kan omöjligt vara i linje med de klimatmål som jag vet att stadsdelen och Göteborgs stad ställer upp, säger han.

Lennart Sparud påpekar också att alla föräldrar är mycket nöjda med förskolan och har haft den som sitt förstaval, och tycker också att det är ett märkligt beslut att lägga ner förskolan när man bygger så mycket nytt i Billdal.

Veronica Tuszkay är områdeschef för förskolan i Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsnämnd och berättar för Västekot att man har gjort en utredning för skolorna i området. Den utredningen visar att elevunderlaget i förskolan är mindre 2012 än man trott.

Dessutom ska lokalerna användas till den intilliggande Lindåsskolan som alltså är i stort behov av nya lokaler.

– Att skolan behöver lokaler, det är vi helt och hållet med på. Men det är just sättet som man agerar på kortsiktigt. För att ta en förskola i anspråk med två avdelningar som är helt anpassat för förskoleverksamhet kan omöjligtvis vara en långsiktig lösning, säger Lennart Sparud.

Men om lokalen är tillräckligt stor för att möta Lindåsskolans behov kan inte Veronica Tuszkay svara på:

– Det kan inte jag svara på idag, men det är den lokal som de är i behov av inför hösten 2013.

Föräldrarna till barnen på Billdals bokvägs förskola ska nu få en egen kö till en annan förskola i närområdet. Något som är positivt men Lennar Sparud menar att det här ju kan leda till att de tar platser från andra barn i området.

– Vad händer med de andra som står i kö när de får reda på att vi har hamnar i någon form av egen kö med garanterad plats från och med hösten 2013?

Veronica Tuszkay menar dock att det finns plats för barnen i närområdet.

– Vi har tittat på att det är 26 stycken barn som har ett fortsatt behov av förskola hösten 2013. Och dessa 26 barn har vi plats för i närområdet, säger hon.

Mer om förlslaget och var barnen kan komma att hamna informeras föräldrarna om av områdeschefen Veronica Tuszkay på tisdagskvällen.

Anton Almqvist
anton.almqvist@sr.se

Hör av dig till Peo Wenander!

Peo Wenander. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

Peo Wenander, publikredaktör P4 Göteborg
Telefon: 031- 83 75 23
Sms: 0721-55 74 37
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".