Foto: Monica Quesada/Scanpix.

Vanligare att unga transexuella söker hjälp

"Det var en ganska lättande känsla"
1:55 min

Allt fler i Sverige söker hjälp för att de har problem kring sin könsidentitet. Det visar en rundringning till de flesta mottagningarna i landet där man utreder transsexuella, och de är allt fler yngre som söker sig dit.

Johan fick diagnosen transsexuell när han var 20 år.

– Jag satt hemma ensam någon dag och så kollade jag runt lite på internet och läste mer och mer om det och drogs in i det och kände att det här är jag.

Johan sökte hjälp för transsexualitet när han var 16. Han identifierade sig inte med sitt kön och kände att han levde i fel kropp.

– Det var en ganska lättande känsla att känna att det är det här som kanske har varit lite skevt hela tiden, säger Johan.

Han är inte ensam om att känna så här. På en mottagning i Alingsås utreds just nu 167 personer för transsexualism, när mottagningen öppnade för fyra år sedan var det bara ett 40-taltal sökande.

Vi har ringt runt till en majoritet av mottagningarna i landet där utredningsteam för transsexuella finns, och de ger en entydig bild: allt fler söker hjälp och allt fler är unga.

Per-Anders Rydelius är överläkare på Karolinska institutet och han träffar barn från hela landet som har könsidentitetsproblem.

– Det är nog så att det är en större grupp yngre som är under 18 år som söker för funderingar kring sin könsidentitet än tidigare. Men det beror nog, framför allt, på att dagens unga kan via internet och andra kontakter tidigt få kunskap om vad som möjligen kan gälla för de själva.

Johan berättar att han har genomgått två operationer för att ta bort brösten. Nu har han skäggväxt och har blivit bredare över axlarna.

– Innan jag började med hormoner så passade jag inte riktigt in. Absolut inte i ett tjej-sammanhang, men jag passade inte in i ett manligt sammanhang heller.

– Men nu, nu gör jag det och jag känner mig som en del av ett sammanhang och det är en väldigt skön känsla, en väldigt enkel känsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".