Göteborgsoperan. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Olika om alkohol bakom scenen

2:23 min

En bar på jobbet - där anställda kan ta ett glas vin efter en konsert. Det finns på flera av landets stora kulturinstitutioner, har vi kunnat höra i Kulturnytt. Men institutionerna resonerar olika: Operan i Göteborg, till exempel,  har ingen personalbar.

Peter Hansson är vd för Göteborgsoperan:

– Vad det gäller alkohol för de anställda här i huset tillämpar vi faktiskt en nolltolerans i dag.

Ingen orkesterbar på Göteborgsoperan alltså - av säkerhets- och hälsoskäl. Vad de anställda sen gör efter en föreställning utanför huset, är deras ensak, menar ledningen.

Men på konserthusen i Stockholm, Norrköping och Malmö och Kungliga Operan och hos Göteborgssymfonikerna finns sedan gammalt personalbarer.

Det är orkestrarna själva som har utskänkningstillstånd, med ett strikt regelverk för slutet sällskap.

Helena Wessman, som är vd för Göteborgs konserthus och Göteborgssymfonikerna, tycker att orkesterbaren fyller en viktig funktion:

– Det är en bra samlingspunkt för musikerna. Musikeryrket i orkestern är ganska hektiskt och hårt schemalagt. Det finns inte så mycket tid att umgås. När det arbetar på podiet kan de inte prata med varandra, pauserna är korta och det krävs väldigt mycket enskilt arbete. Därför tycker vi det är positivt att de kan samlas efter konserterna.

Helena Wessman och ledningen för Göteborgssymfonikerna är samtidigt väl medvetna om alkoholens negativa verkningar:

– Det är väl samma risker som alltid när alkohol är inblandat. Där får man ju ha en vaksamhet naturligtvis och ha ett starkt kamratstöd.

– Det ska inte vara så att någon utsätts för någon fara, för att den här baren finns.

Det finns också en aktiv beredskap och utarbetade planer för den som har eller får problem med alkohol:

– Har vi någon medarbetare som har problem så har vi ett tätt samarbete mellan ledning och fack. Och den personen bör inte heller vistas i baren.

Medan traditionen med orkesterbarer lever vidare på många av den klassiska musikens institutuioner i landet är Göteborgsoperans alkoholstopp i operahuset inget som har ifrågasatts av personalen, enligt vd Peter Hansson:

– Jag tror att det här är en fråga där vi har hundraprocentig uppslutning bland alla anställda. Alla vet varför vi har det - och att det är bra för alla.
Lars Gunnar Övermyr
lars_gunnar.overmyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista