Arkivfoto: Leif R Jansson/Scanpix

Allt fler lärare varnas

1:41 min

Antalet skriftliga varningar och hot om uppsägningar mot lärare i Göteborg har ökat markant det senaste året. Lärarfacken kräver nu en analys av varför det ökat så tydligt just i år.

Lärarfacken i Göteborg ska i eftermiddag sätta sig ner med representanter från stadsledningskontoret för att reda ut varför de skriftliga varningarna ökat så mycket. Eva Holmén berättar att de hittills i år fått in rapporter om att tolv lärare fått skriftliga varningar. Redan nu en fördubbling mot förra året.

– Lärarförbundet upptäckte att kommunen ville tilldela flera av våra medlemmar skrifltiga varningar under året. Vi undrade vad det kunde bero på så vi skickade ett brev till stadsdirektören och personaldirektören i Göteborg för att ha en diskussion om det här, säger Eva Holmén, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Facken har inte analyserat alla fall men Eva Holmén kan redan nu delge några exempel på hur en anmälan kan komma upp.

– Varningar har uppstått när en lärare exempelvis pratat hårt till en elev eller smällt igen en dörr. Vi på facket blir ju oroliga eftersom det kanske blivit så att arbetssituationen blivit så tajt för lärarna att situationerna inte är reglerbara. Vi vill se åtgärder så att lärartätheten ökar.

– En skrifltig varning läggs ju i ens akt och får man en till så kan det ju bli frågan om att man inte får vara kvar på jobbet.

Anton Almqvist
anton.almqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista