Chess är en av höstens publiksuccéer. Foto: Malin Arneson (pressbild)

Göteborgarna strömmar till scenerna

"Människor längtar efter en kollektiv upplevelse"
1:49 min

Göteborgarna går allt mer på teater. Teaterutbudet i höst har varit stort med allt från tunga pjäser med drogtema till stormusikalen Chess. Och teatrarna ser en klar ökning i biljettförsäljningen.

Folkteaterns vd och konstnärlige ledare Ulrika Josephsson säger så här om pjäsen "Räls".

– Den sålde slut innan vi ens hade haft premiär. Så vi tittar nu om vi inte ska ta och ta upp den igen nästa år. Och Fragmenta av Lars Norén har fått oerhörs stort genomslag internationellt, säger Ulrika Josephsson.

Musikalen Chess på Göteborgsoperan har haft en 97-procentig beläggning, Stadsteatern har svårslagna succéer med Sven Wollter i både Påklädaren och skilsmässokomedin Ragnar och Rut, som sålde slut direkt. Backa Teater har spelat för utsålda salonger med drog-pjäsen Utopia 2012.

Mattias Andersson är konstnärlig ledare och regissör:

– Den har fått ett väldigt fint mottagande och det är utsålt. Den ska spelas fram till mars.

Vad är det då som gör att allt fler går på teater?

– Mer och mer blir det ett unikt tillfälle när människor upplever något tillsammans med andra i samma rum. Vi sitter annars med våra datorer och ser inte ens tv-program tillsammans längre. Folk längtar efter den kollektiva upplevelsen, säger Mattias Andersson på Backa teater.

Stefan Livh
stefan.livh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".