1 av 4
Arendal på södra Hisingen. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio
2 av 4
Arendal på södra Hisingen. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio
3 av 4
Arendal på södra Hisingen. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio
4 av 4
Arendal på södra Hisingen. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Kommunledning tvingas backa i Arendal

Kia Andreasson: ”Finns gränser för skattebetalarnas pengar”
1:24 min

I våras överklagade kommunen Länsstyrelsens tillstånd, men det berörda företaget hotar nu med skadestånd om täkten inte blir av och kommunen drar tillbaka överklagandet.

Risken är stor att kommunen åker på ett gigantiskt skadestånd - kanske på 100-tals miljoner kronor - om bergtäkten i Ardalsberget inte blir av. Företaget Swerock pekar på avtalsbrott, eftersom kommunen gav tillstånd i en markanvisning 2010 och Länsstyrelsen har godkänt planerna.

– Det känns mycket tråkigt, men det finns gränser för skattebetalarnas pengar, säger miljökommunalrådet Kia Andreasson.

Göteborgs rödgröna kommunledning överklagade tillståndet i våras. Miljöpartiet fick med samarbetspartierna S och V på vallöftet att stoppa täkten i Arendal. Anneli Hulthén (S) sa till och med att markanvisningen skulle dras tillbaka.

– Det är vår uppfattning att vi ska driva frågan så långt vi kan, sa hon då.

Det blev inte så långt. Kommunen gör helt om, eftersom risken för skadestånd är för hög. Kommunen kan möjligen trösta sig med att det blir en bra affär att offra berget i Arendal, som är ett av få oexploaterade grönområden på södra Hisingen. Priset på bergmaterial kan nämligen hållas nere till stora väg- och järnvägsprojekt som planeras.

Men miljökommunalrådet vill rädda så mycket som möjligt av berget.

– Jag hoppas att vi kan ha en bra diskussion med företaget, så att vi kan rädda så mycket naturvärden som möjligt, säger Kia Andreasson (MP).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

FOTNOT
Totalt gäller Länsstyrelsens tillstånd (från miljöprövningsdelegationen) 12,9 miljoner ton bergmaterial som får utvinnas till 2032, med en årlig produktion av högst 750 000 ton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".