Brunnsbo öpnnar ny fritidsgård till ungdomarnas stora glädje. Foto: Anton Almqvist/Sveriges Radio.

Nya fritidsgårdar i Storgöteborg

Angelica Andreasson: ”Tillgängligt för alla barn”
1:40 min

Flera nya fritidsgårdar har på senare tid öppnat i P4 Göteborgs sändningsområde. Det visar en undersökning Västekot gjort. Senast ut är Brunnsbo på Norra hisingen i Göteborg som imorgon inviger en ny fritidsgård på Brunnsboskolan.

En fritidsgård i Brunnsbo behövs, tycker sjundeklassaren Rasmus Jansson:

– Ja, för att föräldrarna inte är hemma eller jobbar så kan man ju gå hit. Det är bra att de har öppet på kvällarna för högstadiet också.

Västekot har ringt runt och undersökt hur arbetet med fritidsgårdar ser ut i våra bevakningskommuner och bland Göteborgs stadsdelar.

På flera håll öppnas det nya fritidsgårdar. I Alingsås öppnade satsningen Arena 11 i våras, Tjörns kommun öppnade en ny i Skärhamn förra året och på Önnered och i Brunnsbo öppnas nya gårdar nu under hösten. Ungdomarna i just Brunnsbo var i ett stort behov av en ny fritidsgård. Det menar ungdomshandledaren Angelica Andreasson.

– De har väntat väldigt länge på den och när det klubbades igenom att det skulle bli en ny fritidsgård blev de väldigt glada. Det handlar ju väldigt mycket om att det ska vara tillgängligt i stadsdelen för alla barn.

Det är inte bara antalet nya gårdar som märks i Västra Götalandsområdet. Många kommuner har satsat på att öka öppettiderna och bland annat i Partille och Kungälv. Även i Örgryte/Härlanda stadsdelsförvaltning har man satsat på att ha öppet alla dagar i veckan. Det här skulle de anställda gärna se i Brunnsbo också men det finns inte tillräckligt med personal menar ungdomshandledaren Angelica Stoltz:

– Som det ser ut nu har vi öppet för mellanstadieeleverna varje vardag. Vi hoppas ju att det ska kunna bli så för högstadiet också men eftersom det är brist på personal just nu så kommer vi bara kunna ha öppet två dagar i veckan.

För Rasmus Jansson och de andra ungdomarna i Brunnsbo väntar nu intensivt jobb. De ska nämligen utforma den nya gården till precis den typen av gård de själva vill ha. Ett jobb Rasmus inte har något emot.

– Jag tycker det är bra för annars blir vi ju missnöjda om det inte är så bra. Det är inte så många som kommer då.

Anton Almqvist
anton.almqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".