1 av 2
Äldreboende. Foto: Erik G Svensson7Scanpix
2 av 2
ars-Magnus Andersson är överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska. Foto: Linn Ohlsson/Sveriges Radio

Var femte vinterkräksjuk över 80 avlider

1:55 min

Stanna hemma för att inte sprida smittan. Många resonerar som Cornelia van Eijsden. Men är man över åttio år kan snabb hjälp vid vinterkräksjuka vara livsavgörande.

En studie som gjorts på Sahlgrenska akademin visar att var femte person över åttio år som får vinterkräksjukan dör. Detta om man redan har kroniska sjukdomar som exempelvis diabetes, och insjuknar i hemmet.

I kontrollgruppen, personer som smittats på sjukhus, dör inte fler än andra med samma ålder och hälsa, ungefär var tionde. Lars-Magnus Andersson är överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska.

– Det troligaste är att de som sjuknar hemma är sköra och hinner få vätskebrist och brist på salter som gör att de inte repar sig.

Att få hjälp är alltså viktigt, men också att sjukhusen har en beredskap för de anstormningar som kommer framför allt i februari, mars. Dels för att minimera sprittspridning, men också för att ge alla rätt vård.

– Det handlar om att ha en organisation när det är som mest kräksjuka varje år, så att man blir omhändertagen snabbt, säger Lars-Magnus Andersson.

Det finns inget vaccin mot vinterkräksjukan, så för att mota sjukdomen i grund finns egentligen bara ett gammalt beprövat sätt.

– Renlighet. Jag brukar ha sådana tvättlappar som jag kan tvätta mina händer med, säger Cornelia van Eijsden.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista