1 av 2
Pia Persson, ansvarig för ungdoms- och samhällsarbete i Mölndals kommun, utanför fritidsgården. Foto: Anton Almqvist/Sveriges Radio
2 av 2
Grevedämmets skola öppnade redan 1862. På senare år har den varit fritidsgård, men nu stänger den igen. Foto: Anton Almqvist/Sveriges Radio

Mölndal stänger Grevedämmets fritidsgård

Pia Persson: ”Pengarna går till annan ungdomsverksamhet i Mölndal”
1:33 min

I går kunde Västekot rapportera att det öppnas många nya fritidsgårdar i våra kommuner. Men i Mölndal läggs ned en fritidsgård ner vid årsskiftet. Det är Grevedämmets fritidsgård i Östra Mölndal som stängs på grund av för få besökare de senaste åren.

– Det vi kommer satsa på är att hitta en annan typ av verksamhet där ungdomarna i än högre utsträckning får vara med och bestämma över sin verksamhet, säger Pia Persson som är ansvarig för ungdoms- och samhällsarbete i Mölndals kommun.

För tillfället är det två verksamheter i Grevedämmets fritidsgård. Förutom ungdomsverksamheten pågår här ett EU-projekt med internationella utbyten och det projektet flyttas in i biblioteket i centrala Mölndal. De tre anställda vid Grevedämmets fritidsgård kommer bli omplacerade och förlorar inte jobben. Men ungdomarna blir utan lokal i området.

– De kommer inte ha en fritidsgård att komma till efter årsskiftet, säger Pia Persson. Anledningen till att vi gör det är att det är för få besökare på gården och det är en relativt hög nettokostnad jämfört med andra fritidsgårdar.

Mölndals stad anser alltså att det kostar för mycket att driva fritidsgården i förhållande till antalet besökare.

Den här nettokostnaden per besökare som Pia Persson pratar om är mer än dubbelt så hög här som på andra fritidsgårdar i kommunen.

2011 låg kostnaden per person och besök på 600 kronor och 2012 på 700 kronor per person. På de andra fritidsgårdarna är kostnaden mer än hälften så dyr i snitt runt 250 per person.

Pia Persson menar att detta inte är en besparing för staden utan man kommer förmedla om pengarna till annan ungdomsverksamhet.

Anton Almqvist
anton.almqvist@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".