Ytterligare ett bråk på en spårvagn mellan kontrollanter och resenär. Foto: Västtrafik

Kontrollanter polisanmäls efter panikattack

Maria Björner Brauer: ”Vi behöver kunna hålla kvar personen”
1:27 min

En polisanmälan kommer att göras efter att en kille i 20-årsåldern hölls fast av biljettkontrollanter på en spårvagn i Göteborg i går.

På en film som Göteborgs-posten publicerat ses en man ligga nertryckt på spårvagnen vid Hjällbo centrum med fyra kontrollanter över sig. Situationen är tumultartad och mannen skriker i panik.

Det senaste året har flera liknande uppmärksammade incidenter inträffat på Göteborgs spårvagnar med biljettkontroller som övergår i tumult när den som misstänks för att ha åkt utan biljett hålls fast av flera vakter – senast bara här om dagen.

Maria Björner Brauer på Västtrafik medger att den här typen av publicitet kan skada företaget.

– Det är klart vi helst inte vill att det ska förekomma - varken publiciteten eller händelsen. Det händer bara när någon vill avvika när vi väntar på polis.

Det är ungefär bara en procent av alla passagerare som fuskåker och Västtrafik satsar mer pengar på kontrollerna än vad som företaget får in via böterna. Men Maria Björner Brauer menar ändå att kontrollerna är nödvändiga.

– Vår bedömning är att vi behöver en fungerande biljettkontroll. Med den kontroll vi har i dag beräknar vi att vi blir av med 40 till 50 miljoner kronor.

Göteborgs spårvägar har själva beslutat att anmäla fallet med den fasthållna mannen eftersom de vill att det blir genomlyst ordentligt, men de tycker inte själva att något fel har begåtts.

Kristian Lönner
kristian.lonner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".