Läkemedlet subutex. Foto: Mychele Daniau / Scanpix

Subutex bort - men inte substansen i sig

1:48 min

Läkemedlet Subutex, som ges mot heroinberoende, stoppas på grund av att tillverkaren väljer att ta bort det från marknaden.

Eftersom det finns fyra företag som tillverkar generiska kopior av den verksamma substansen buprenorfin kommer vården att ha fortsatt tillgång till substansen.

Varför företaget väljer att dra tillbaka Subutex vet inte Läkemedelsverket. Men att orsaken skulle vara att det missbrukas av heroinister ställer sig myndigheten frågande till.

– Det är ju många preparat som har ett så kallat läckage, men det har ju att göra med hur preparatet hanteras inom vården och det är en annan fråga, säger Karl Mikael Kälkner, avdelningschef vid Läkemedelsverket.

I Västra Götaland används subutex bara i undantagsfall sen ett par år tillbaka, istället har man ett annat läkemedel som fungerar på samma sätt, och därför påverkas inte missbruksvården här direkt av dagens besked.

Lisa Mattsson
lisa.mattsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista