1 av 3
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Alan Ismail med hunden Tyson hos veterinären Kamilla Wöldike Breum.
3 av 3
Alan Ismail med hunden Tyson hos veterinären Kamilla Wöldike Breum. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Husdjursdag i Backa Röd

1:26 min

Många husdjursägare kom i går till en första husdjursdag i Backa Röd på Hisingen för att kolla sina husdjur. En veterinär gav gratis hälsokontroll och kattägare kunde boka kastrering, sponsrat av bostadsföretaget Poseidon. Bakgrunden är tidigare stora problem i området med vilda katter.

– Jag ska bara kolla att min hund mår bra, säger Alan Ismail som kom med sin hund.

Det har varit problem härute med katter, vildkatter, har du märkt det?

– Det är djävligt mycket katter här ute i Backa faktiskt. När jag själv har en hund faktiskt, så tycker jag inte om att det springer vildkatter häromkring.

– Förut var det mängder här, när jag brukar gå med hunden här, säger Helen Andersson, då satt det jätte många här. Men nu ser jag nästan ingen här längre. Det har blivit bättre tycker jag.

Du har inga problem med vildkatter nu eller?

– Aldrig problem med katter, jag älskar katter. Jag tycker bara synd om dem, att de får leva ute när det är vinter och kallt och ingen mat.

Som mest fanns ett 60-tal vildkatter för ett par år sen, men så började man kastrera, vaccinera och bygga katthus med hälp av Göteborgs katthjälp och Miranda Oude Tanke:

– Man märker inte av de här katterna alls. Det är det som är så bra med kastrering, klagomålen har minskat markant. Det finns inga honor som löper och skriker, det finns inga markerande hanar som pissar på altaner.

Så fick Alan Ismail komma in till veterinären med sin papillon chiwawa Tyson.

– Det ser fint ut tycker jag, håll lite koll på det där med tänderna bara, säger veterinären Kamilla Wöldike Breum.

– Det är bara det jag ska göra? frågar Alan Ismail.

– Ja det är det.

– Ha det gött! hälsar och tackar Alan Ismail veterinären och går ut i Backa Röd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista