Råttor levde under Martin Svenssons golv i lägenheten i Guldheden. Foto: Maria Wendehög/SR

Hade kloakråttor under golvet i flera år

1:46 min

Martin Svensson tvingades leva med kloakråttor under golvet i tio års tid. Hans klagomål om unken lukt och konstiga krafsljud i lägenheten togs inte på allvar av hyresvärden Wallenstam.

Det var först i våras när stanken har blivit helt outhärdlig som hyresvärden gav klartecken att bryta upp golvet.

– Det var två råttor som hittades och de var rätt så färska. Jag blev chockad, jag kunde inte föreställa mig att jag hade en sådan misär här under så lång tid.

Martin Svensson hade fått information från Wallenstam om att stammarna var kollade och att det var helt omöjligt för råttor att ta sig in.

– Och sedan när man öppnar upp här ser man döda råttor, fullt med råttspillning, stanken och alltihopa. Jag höll på att få ett sammanbrott, säger Martin Svensson.

I tio års tid hörde han ett krafsande ljud i lägenheten. Krafsandet kom och gick och det tog några år innan Martin förstod att det var kloakråttor som hade bosatt sig under hans fötter.

Han anmälde problemen flera gånger, först lukten sedan ljudet, men hyresvärden som lät undersöka saken hittade inga råttor.

Det var först i vintras när det började lukta avlopp i hela lägenheten som Martin fick nog. Han slog larm till fastighetsförvaltningen om att lägenheten var obeboelig. Ändå krävdes det två nya anmälningar och två månader till innan golvet i hallen bröts upp. Och där låg två gamla stinkande döda råttor.

Martin vill att hyresvärden ersätter honom för åren med råttor. Han har krävt ett belopp motsvarande 22 månadshyror.

Wallenstam medger att man tagit emot flera felanmälningar de senaste nio åren från Martin men ingen som handlade om råttor förrän i april förra året. Därför erbjuder man bara fyra månads hyror som kompensation, ett erbjudande som Martin han har avvisat.

– Jag tycker att det är alldeles för klent med tanke på vad som hänt. Jag har försökt få dem att ta sitt ansvar under så lång tid, men det har de inte gjort, säger han.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista