Jarl Samuelsson, chef för tågtrafiken på Västtrafik. Foto: Sveriges Radio

Västtrafik varnar för livsfarlig lek på tåg

Jarl Samuelsson: ”Det är jättefarligt”
1:40 min

Ungdomar mellan 12-16 år leker en farlig lek genom att "tågsurfa" på pendeltågen mellan Aspedalen och Jonsered eller till Partille station.

De klamrar sig fast utanpå pendeltågen och åker med en station i 160 km/h. Jarl Samuelsson, chef för tågtrafiken på Västtrafik, varnar för att någon kan omkomma.

– De står utanpå tåget, mellan vagnar eller längst bak. Det är jättefarligt. Ledningarna ovanför tåget innehåller 16 000 volt och kommer man åt dem dör man ju.

Västtrafik har haft svårt att få tag på några av de ungdomar som ägnar sig åt tågsurfning. Men Jarl Samuelsson säger att det pågår ett arbete för att bättre kunna ingripa och förhindra tågsurfning.

– Vi har god kontakt med polisen, och har också ansökt om ett generellt väktartillstånd så att väktare kan gå in och kollastationsområdena och tågens utsida för att hitta tågsurfarna.

P4 Göteborg
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".