Frizoner splittrar kommunledning

Förslaget om ekonomiska frizoner splittrar kommunledningen i Göteborg.

En statlig utredning vill införa nystartszoner 2014 och får stöd av Miljöpartiet och den borgerliga alliansen. Men Vänsterpartiet och Socialdemokraterna säger nej. Anneli Hulthén (S) tar en korvkiosk i Angereds centrum som exempel. Den skulle få högre skatt än en i Gårdsten.

– Det blir en mycket märklig situation. Det tror jag inte är ett bra angreppssätt för att få fler i jobb, säger Anneli Hulthén.

Utredningen föreslår att företag med upp till 50 anställda i områden med "brett utanförskap" ska slippa arbetsgivaravgiften i 5 år, med möjlighet till halv skattelättnad i ytterligare två år.

Det handlar om områden med låg sysselsättning, låg utbildningsnivå och många som är långtidsberoende av försörjningsstöd. I Göteborg berörs områden som tidigare haft lokala utvecklingsavtal och storstadssatsningar: Gårdsten, Hjällbo, Bergsjön och Norra Biskopsgården.

Inte bara styrande Göteborgspartier ser problem med nystartszoner. Flera tunga myndigheter och organisationer, som Konkurrensverket och LO, befarar krångel och snedvriden konkurrens. Arbetsgivarorganisationer är tveksamma, medan Skatteverket och Arbetsförmedlingen stöder skattelättnaden, som regeringen har velat få fram ända sedan valrörelsen 2010.

Om nystartszoner verkligen ger nya jobb på sikt är oklart. Forskningen om franska frizoner, exempelvis, är inte entydig.

Men Kia Andreasson (MP) tycker liksom den borgerliga alliansen i Göteborg att det är värt ett försök.

– Det behövs också andra åtgärder, men det här är ett steg på vägen. Låt oss pröva det, säger Kia Andreasson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

MER OM NYSTARTSZONERNA

Utredningen nämner ett 30-tal områden som är aktuella som nystartszoner från 2014.

Villkoret för skatterabatten är att en fjärdedel av personalstyrkan är bosatt i området. Det maximala avdraget föreslås bli 70 000 kr per anställd och som mest 3,4 miljoner kronor för ett företag under ett år.

Flera instanser tror att skatterabatten riskerar att "låsa in" personer i aktuella områden. Akademikerförbundet SSR befarar negativa effekter. Svenskt näringsliv är tveksamt till förslaget och Företagarna vill ha en djupare analys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".