Knapran är huvudperson i Mölndals julkalender på webben. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.

Knapran räddar julen i Mölndal

"det blir Knaprans uppgift att rädda julen"
1:24 min

I Mölndal startar i dag en annorlunda julkalender. Julkalender görs i realtid och ska locka till läslusta och öka intresset för lokala Mölndalsmiljöer. Bakom idén står Mölndals stad och centrumledningen och det är Lisa Stoopendahl som skriver historien som har en dramatiskt inledning.

– Det verkar som att julen ska plockas bort från almanackan. Troligtvis har regeringen bestämt det här, det är lite oklart. Och det här är något som Kanpran bestämmer sig för att fixa, det blir Knaprans uppgift att rädda julen, säger Lisa Stoopendahl.

Knapran är Mölndals centrums egen julfigur. En liten levande pepparkaka som lever i en människovärld och det blir alltså hennes uppgift att rädda julen.

Julkalender finns på webben och efter varje avsnitt kan läsarna gå in och rösta på hur de tycker att historien ska fortsätta. Det innebär att ingen vet hur det ska sluta och nya avsnitt måste skrivas varje dag.

Och det här ska förhoppningsvis locka både till läslusta och intresse för lokala Mölndalsmiljöer.

– Vi vill gärna öka Mölndalslusten, alltså känslan för de lokala miljöerna som finns i Mölndal och så vill vi locka till läsning.

– Att ingen vet vart historien tar vägen känns helt nytt men också lite läskigt för mig som skriver. Vi har ju en grundtanken med den här berättelsen men vi får ta den väg som läsaren bestämmer så vi får se vart det slutar, säger Lisa Stoopendahl.

Julkalendern hittar du på www.knapran.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".