En av bilderna från skivan polisen hittade märkt "Nekro". Foto: Förundersökningsmaterial

Skelettkvinnan: "Ville studera hur folk reagerar"

Skelettkvinnan: ”Klippt och klistrat - det var intressant för min bok”
1:36 min

Intresset är stort för den rättegång som startat i dag mot kvinnan som hade skelettdelar i sin lägenhet i Bergsjön.

Det handlar om att kvinnan ska ha köpt och sålt skelettdelar på internet och att hon hanterat dem skändligt - och även sexuellt. 

Kvinnan har mest suttit nedsjunken i sin stol under förmiddagens förhandlingar, men ryckte till och log vid ett tillfälle.

– Det var när åklagaren läste upp ett stycke ur en text från kvinnans dator som kallas "Min nekrofili", säger Västekots reporter Adam Samara, som följer rättegången på plats.

Och intresset är stort för rättegången. Många vill komma in i rättsalen för att följa förhandlingarna direkt.

– Det är nummerlappar utanför här och det är först till kvarn som gäller, säger Adam Samara.

Delar av rättegången ska hållas bakom stängda dörrar, klargjorde rättens ordförande vid starten. Det gäller dels två vittnesförhör, dels delar av åklagarens framställan.

Den åtalade kvinnan nekade vid rättegångsstarten till brott och förklarade via sin försvarsadvokat Annika Stanislaus att hon ansåg sig ha rätt att hantera skelettdelarna. Enligt hennes uppfattning handlade det om gamla föremål som man kunde klassa som historiska föremål och undervisningsmaterial. Hon hade inte behandlat dem "skymfligt" som åklagaren påstod.

Åklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas meddelade på morgonen också att ett av de vittnen hon kallat inte tänkte komma. Hur man ska lösa den situationen gav hon inga besked om. Rätten kan, om den så vill, besluta att vittnet ska hämtas till förhandlingarna.

Den åtalade kvinnan hävdar att det inte är hon som syns tillsammans med skelettdelar och dödskallar i det material som åklagaren lade fram och gick igenom på tisdagsmorgonen. 

Kristina Ehrenborg-Staffas ansåg dock att det fanns bevis som visade motsatsen. Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) hade åtminstone i ett fall hittat starka tecken på att kvinnan på bilden också var den som satt på den åtalades plats. 

Bland de mer bisarra banden mellan kvinnan och skelettdelarna fanns enligt åklagaren även en liten panda och en gammal sovjetisk flagga. 

Pandan, kvinnans gosedjur enligt utredarna, fanns med tillsammans med dödskallar på olika bilder och man kunde också se skelettdelar utlagda på den gamla flaggan, som togs i beslag i kvinnans bostad.

Efter åklagarens sekretessbelagda del av framställningen var det dags för den 37-åriga kvinnas försvarare Annika Stanislaus. Hon berättade om sin klient som en kvinna med stort intresse för bland annat historia, arkeologi, rättsmedicin. Hon är dessutom en kvinna som samlar på sig saker, skelettdelar och vapen till exempel. Bland beslagen finns en stor samling knivar. 

Även försvaret har studerat SKL:s analyser av de delar av kvinnoansikten som fanns på flera av skelettbilderna. Stanislaus hävdar att det finns bilder där sannolikheten för att kvinnan på bilden var den åtalade var lika med noll, enligt SKL:s bedömning. 

De ben som togs i beslag i kvinnans lägenhet var sådana som hon köpt på nätet. 

– Hon trodde då att det var delar som var mer än hundra år gamla, sade Stanislaus. 

Annika Stanislaus pekade på flera delar i materialet mot hennes klient där hon anser att det finns felaktigheter.

Bilder på skelettdelar i frysen var inte från kvinnans frys, texter var typ klipp-och-klistra snarare än författade av den åtalade. Texterna var dessutom skrivna för flera år sedan, enligt advokaten. 

Det som man först trodde var en användbar kod till bårhuset i Eksjö var något som kvinnan, enligt Stanislaus, tänkt använda när hon skulle skriva en novell.

När den åtalade kvinnan börjar vittna berättar hon att hon är intresserad av osteologi och rättsmedicin. Därför hade hon bilder på trafikdöda, filmer med människor som tog livet av sig, material hon tänkt använda i böcker som hon skulle skriva. Detsamma gäller polisens fynd av liksäckar. 

– Varför hade du dina datorer krypterade, undrade åklagaren. 

– Jag är intresserad av datasekretess, svarade kvinnan. 

På datorerna finns filmer och bilder, berättar hon. Polisen fick inget lösenord för att hon glömt det för att "det var så långt". 

Åklagaren hävdar i sitt åtal att kvinnan använt skelettdelarna i sexuella sammanhang. 

– Jag har inget intresse av det, säger hon. 

Materialet hon samlat på sig i det ämnet är för kommande böcker, hävdar hon. 

Kvinnan berättar att hon aldrig haft ett jobb, och svarar "inga kommentarer" på frågor om hur hon då klarat sig. 

– Ni säger att jag ska gräva upp en grav men ni hittar inte en enda spade hos mig. Jag har ingen spade, säger hon.

Målet avslutas på fredag.

Västekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".