Här på E20 brukar det köras för fort. Ulf Hassel, trafikpolisen i Skaraborg, vid den portabla hastighetsmätaren tillsammans med tillförordnade sektionschefen vid trafikpolisen i Skaraborg Jenny Wester och NTF:s Cecilia Friis och Malin Lundgren. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Polisen punktmarkerar E20

Jenny Wester: ”Vet att det är en farlig väg”
1:32 min

Polisens hårdsatsning på dagliga fartkontroller på den olycksdrabbade E20 nordost om Alingsås mot Mariestad har lett till lägre hastigheter och färre olyckor. Det kan Trafikverket och trafiksäkerhetsorganisationen NTF konstatera sedan man mätt hastigheterna både före och efter polisens treveckorssatsning.

Vid förmätningarna i augusti hittade NTF de värsta fartsyndarna vid infarten till soptippen i Bälinge. Där halverade satsningen antalet fortkörningar, som tidigare uppmättes till 61 procent men som nu är 31 procent.

Under de tio veckor som NTF:s och polisens mätningar pågick minskade olyckorna på den aktuella sträckan på E20 markant. Samma tid i fjol skadades personer allvarligt vid fyra olyckor och lindrigt vid elva. Under mätveckorna förkom ingen allvarlig olyckor medan åtta ledde till lindriga skador.

Men trafikpolis Ulf Hassel från Skaraborg tycker inte man ska skylta om och sänka hastighetsgränserna.

– Nej, då kommer man i konflikt med andra intressen. Kan man då inte finansiera motorväg, då kommer man ganska långt med mittseparering.

Jenny Wester, tillförordnad sektionschef vid trafikpolisen i Skaraborg, berättar att de är medvetna om riskerna med vägen och kommer fortsätta hålla koll på trafiken där.

– Vi kommer punktmarkera E20 även i fortsättningen, för vi vet att det är en farlig väg.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".