Nils Andreasson får ungefär fem miljoner i avtalspension. Foto: Sveriges Radio & Räddningstjänsten

Fem miljoner till uppsagd räddningstjänstchef

"Avtalspension fram till 66 år och fyra månader"
1:50 min

När Räddningstjänsten i Storgöteborgs före detta chef Nils Andreasson går i avtalspension blir det en dyr affär för skattebetalarna. Uppsägningstiden på nästan ett år plus flera års avtalspension kommer kosta drygt fem miljoner kronor.

Det var i samband med Radio Göteborgs granskning av uthyrning av rum utan att redovisa inkomsterna som Andreasson beslutade sig för att säga upp sig, efter att först ha blivit uppmanad av politikerna att ta ledigt.

– Han står till arbetsgivarens förfogande fram till sista februari 2013, efter det så kommer han gå i avtalspension och då finns det sen tidigare en pensionsförsäkring tecknad för detta, som är uträknad på 75 procent av hans slutlön, med en viss uppräkning då på fem år, det är det han kommer ha fram till han går i pension, säger Ingrid Andreae som är socialdemokratisk ordförande för Räddningstjänsten Storgöteborg:

Det handlar om i stora slängar hur mycket pengar?

– Det handlar om 4,1 miljoner kronor.

Men Andreasson har varit arbetsbefriad sen mitten av mars i år och till det kommer en uppsägningstid på över tio månader á 80 441 kronor i månaden - det blir sammanlagt över fem miljoner kronor.

Det var alltså efter Radio Göteborgs avslöjande om svartuthyrning av rum och där Andreasson först förnekade kännedom och sen skyllde på sina underlydande chefer som han blev uppmanad av den politiska ledningen att ta ledigt, som de själva uttryckte det: han har "varit utsatt för stark press".

Så varje månad får Nils Andreasson 64 500 kronor i avtalspension - men inte till han fyller 65 år utan längre än så.

– Du får nog fråga de som varit med från början och räknat ut det.

Som det sagts så går han i pension i mars 2013 och då har han 64 månaders avtalspension – då är han långt över 65 år.

– Han blir 66 år och fyra månader. Så det är klart han kan skjuta på sin ålderspension ett år, om han vill göra det. Varför man har valt att räkna det på denna tiden, jag kan inte svara dig på det.

Han får lite extra månader, långt över en vanlig pensionsålder, han får extra stålar från Räddningstjänsten helt enkelt?

– Ja det kan man ju tolka det så, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".