39 tips om oegentligheter i Göteborg

Under drygt ett år med whistleblowerfunktion i Göteborgs stad har det kommit in 39 tips om misstänkta oegentligheter.

23 av tipsen har kommit via en advokatbyrå som sköter en extern mottagning, övriga har kommit till personer i kommunledningen. Det säger Jan Persson som är förste stadsjurist till P4 Göteborg.

I ett fall har tipset gått vidare till polisen och en utredning om misstänkta oegentligheter i ungdomsprojektet Upp!

Inget ärende har gått vidare till åklagare. Kommunen har i dagarna upphandlat en ny mottagare av tips för tre år framåt, Aagesson och Flodin (AA&F) Juridisk Byrå.

Fakta om tipsen:

Tips till advokatbyrån Magnusson fram till årsskiftet kan lämnas via telefon, sms, mejl, brev eller vid personligt besök. Tipsen rapporteras vidare till kommunledningens utredningsgrupp, enligt avtal redan nästa arbetsdag.

Många tips har varit anonyma, men ändå bedömts värda att undersöka närmare.    I några fall har utredningsgruppen kontaktat ledningar för berörda verksamheter.    I ett par fall har felaktiga upphandlingar och jävförhållanden kritiserats, bland annat i kommunala fastighetsbolaget Higab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista