1 av 2
En idé om hur det nya resecentrum kan komma att se ut i Gamlestan. Bild: Sweco architects, Stadsbyggnadskontoret, Göteborg
2 av 2
En spännande arkitektur är efterfrågad. Bild: Sweco architects, Stadsbyggnadskontoret, Göteborg

Byggstart för resecentrum vid Gamlestadstorg

"Bygg lite spännande"
1:32 min

Nästa år startar byggarbetena som helt kommer att stöpa om Gamlestadstorg i östra Göteborg. I en första etapp ska det byggas ett regionalt resecentrum för pendeltåg och spårvagnar.

Dessutom innehåller den första etappen runt 200 nya bostäder och drygt 20 tusen kvadratmeter kontor och kommersiella lokaler.

Folkpartisten Kjell Björkqvist i byggnadsnämnden vill att resecentrumet i Gamlestan får en spännande och utmanande arkitektur.

– Se till att inte bygga "lagom" här ute utan mer spännande. Se till att det blir någonting som sticker ut ordentligt - gärna lite spännande arkitektur, säger Kjell Björkqvist.

Nya Gamlestan är ett viktigt och högt prioroterat stadsbyggnadsprojekt i Göteborg. I sin vision för området skriver stadsbyggnadskontoret:

"Genom sitt strategiska läge vid regional och lokal kollektivtrafik ska Gamlestadstorg utvecklas till ett komplement till Göteborgs innerstad. Det ska bli en blandstad med variation, täthet och upplevelserikedom. Målet är att skapa innerstad och inte en förort."

Gamlestans resecentrum ska bli en regional tågstation där pendeltåg från Göta älvdalen möter den lokala spårvagnstrafiken under ett och samma tak. Resecentrumet kommer att byggas precis norr om Säveån invid nuvarande Norge- och Vänerbanan.

När den nya pendeltågslinjen upp till Trollhättan startar om några veckor kommer detaljplanen för Etapp 1 av nya Gamlestan att ställas ut på den pendeltågsstation som idag finns i området. Mats Arnsmar (S) är ordförande i byggnadsnämnden:

– Den nionde december när vi släpper på pendeltågstrafiken mellan Göteborg och Trollhättan så ställer vi ut den detaljplan över området som vi tog i byggnadsnämnden idag, säger Mats Arnsmar.

– På så sätt kan vi visa både boende i området och resenärer hur nya Gamlestan och Gamlestadstorg kan komma att se ut när allt står klart om cirka nio år.

Politikerna hoppas att abetena kring det nya resecentrumet kommer igång redan nästa år. Etapp 2 kan börja byggas några år senare och lagom till Göteborgs 400 årsjubileum 2021 så ska båda etapperna vara klara

Andra etappen omfattar det område som ligger öster om det blivande resecentrumet, alltså upp mot landshövdingehusen och SKF. Här ska den stora betongviadukten som går över grönområdet vid Gamlestadstorg tas bort.

Biltrafiken kommer sedan att gå i en tunnel under området. Sammanlagt planeras upp mot 500 bostäder i anslutning till Gamlestans resecentrum. I hela området handlar det om 2 till 300 nya lägenheter.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".