Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Ofta slarv med säkerheten vid asbestsanering

1:29 min

Säkerheten brister vid sex av tio asbestarbeten. Det visar en inspektion som gjorts av Arbetsmiljöverket. Dessutom saknar många av företagen som utför arbetena tillstånd för asbestsanering. 

Roger Simu, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, är bekymrad över bristerna.

– Den här sammanställningen visar att problemen är ännu allvarligare än vi trodde, säger han.

Arbetsmiljöverket genomför nu en stor tillsyn av asbestarbeten, och av 117 inspekterade företag hittills har man funnit säkerhetsbrister hos sex av tio.

Framförallt slarvas det med andningsskydd, sanering av arbetskläder och att avskärmning av ventilationssystem, vilket gör att asbestfibrerna kan spridas till andra lokaler.

Dessutom saknade nästan en femtedel av de granskade företagen tillstånd för att sanera asbest, och de har därför fått en straffavgift på 50 000 kronor.

Asbest användes som brandskydd och isolering i byggnader under framför allt mitten av 1900-talet, men har varit förbjudet i Sverige sedan 1982.

Omkring 400 000 ton tros dock fortfarande finnas kvar i äldre byggnader. Det damm som frigörs vid asbestsaneringar innehåller små fibrer som när de andas in kan leda till bland annat lungcancer och mesoteliom, en elakartad tumör som dödar 100 personer varje år.

Roger Simu på Arbetsmiljöverket tror att dagens bristande kunskaper i asbestarbete beror på en generationsväxling bland arbetarna. De som jobbade när asbest var mer vanligt har slutat nu.

– De har gått i pension och kunskapen har försvunnit ut från byggbranschen, säger Roger Simu, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Jesper Ingevaldsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista