Jämför matpriser och spara hundralappar

1:42 min

PRO har jämför priser på ett 60-tal matvaror runt om i landet. Den dyraste matkassen i Göteborg kostar drygt 1500 kronor och den billigaste drygt 1300 kronor.

Priserna i Göteborg och Södra Älvsborg ligger under genomsnittet medan Bohuslän har något dyrare priser. Bingo Joviken är en trogen kund på Coop Konsum Gamlestan som är den dyraste undersökta affären i Göteborg.

– Jaha, det var ju surt. Jag bor runt hörnet här, så jag handlar alltid här.

Nytt för i år är att en tredje del av varorna har bytts ut. Kattmat, fiskbullar och fläskkotlett med ben har fått ge plats åt tacoskal, fetaost och laktosfri mjölk bland annat.

Asta Jansen är konsumentansvarig i PRO:s Göteborgsdistrikt och förklarar varför utanför en mataffär på Vårväderstorget i Biskopsgården.

– Det är ju vad folk köper. I dag är ju tacoskal fredagsmys, säger hon.

Dyrast var alltså Coop Konsum Gamlestan, men den billigaste kassen kom också från Coop – nämligen den i Bäckebol. 

I ett mail till Västekot skriver Coops informationschef Kristofer Myrevik att det är naturligt att priset kan variera något från butik till butik mellan olika stadsdelar beroende på konkurrenssituation och typ av butik.

Willys och Citygross har valt att inte skriva under det protokoll som PRO lämnar över efter sin undersökning. Man anser att kunderna vilseleds av undersökningen, som de tycker borde genomföras flera gånger om året och med ett mer varierat innehåll.

I fjol kom uppgifter om att priserna i många affärer sänks inför den årliga PRO-undersökningen.

Emmy Rasper
emmy.rasper@sverigesradio.se

Hela undersökningen

Klicka på länken för att se hur mycket du betalar, och var det är billigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.