Tumult utanför gymnasieskola i Göteborg

1:57 min

Flera hundra ungdomar samlades under förmiddagen vid Plusgymnasiet i centrala Göteborg i protest efter att hundratals unga flickor hängts ut som "horor och slampor" i sociala medier. Framåt två-tiden hade situationen lugnats, efter att ett 30-tal polisbilar kört bort ungdomar.

Video från Nordstan

– Vi har inga fysiskt skadade personer, inga är gripna och inga är omhändertagna. Än så länge är rubriceringen bråk, säger Björ Blixter, presstalesman för polisen i Västra Götaland strax innan klockan två.

– Plötsligt uppstod det bråk väldigt hastigt och vi fick mobilisera alla tänkbara resurser. Under en viss inledningsfas kändes det inte som att man hade läget under kontroll eftersom man kastade sten och flaskor både mot allmänheten och polisen, men nu är ordningen återställd, nu är det helt lugnt igen, säger Björ Blixter.

Eleven Sergio, som går på skolan berättar:

– Vid 11-tiden kommer det runt tusen pers från andra skolor. De kastar allt de kan få tag på, sten snöbollar och klättrar upp i vad det går att klättra upp i.

– Det har rört sig hela tiden. Det är ett helt företagsområde, nere vid hamnen, vid parkeringsgaraget.

Bakom upploppet ligger ett anonymt Instagramkonto där hundratals unga flickor ska ha hängts ut, med namn och bild, och kallats "horor och slampor". Många unga ska ha stängt sina konton för att hindra spridning.

Polisen spärrade av skolan med ett 30-tal polisbilar och körde bort ungdomarna mot Gullbergs strandgata. Förutom piketbilar, radiobilar, hästar och hundar skickade polisen även en polishelikopter till platsen för att få en överblick över händelsen. Hur många poliser som befann sig på platsen vet inte Björ Blixter vid polisen, men det var ”en avsevärd mängd”. 

Även ungdomar från andra gymnasiet anslöt och ägaren av Plusgymnasiet begärde att skolorna skulle hämta hem sina elever.

Skolkoncernen Academedias kommunikatör Paula Hammerskog berättar:

– Under dagen har det samlats väldigt mycket människor utanför skolan, vilket gjort att polisen har kommit hit för att se till att det inte blir besvärligt.

– Det som startade det hela var ett antal bilder som lades ut på Facebook och Instagram under natten, med kränkande kommentarer om några flickor.

– Sedan hängdes i sin tur de som hade gjort det ut, vilket i sin tur ledde till att det samlades en massa folk utanför skolan.

Varför just Plusgymnasiet?

– För att ett rykte säger att det är elever på skolan som är inblandade. Men vi vet inte om det är så.

På Plusgymnasiet har man nu en begränsad undervisning. Det beror på att merparten av elverna själva velat avsluta skoldagen. Skolan kommer i eftermiddag bestämma vilka åtgärder man ska vidta inför skoldagen i morgon.

Polisens presstalesman Björ Blixter säger att polisen följer utvecklingen, ifall bråket skulle blossa upp igen. Han kan inte svara på om polisen vet något ännu om vem eller vilka som står bakom Instagramkontot.

Reportrar: Julia Milder och Jesper Ingvaldsson

P4 Göteborg/Ekot

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista