Vårdtagarna missnöjda med Göteborgs hemtjänst

1:17 min

Göteborgs hemtjänst rankas lågt av vårdtagarna, visar en jämförelse som Socialstyrelsen gjort i samtliga kommuner i landet (i samarbete med SKL). Var femte vårdtagare i Göteborg är inte nöjd med omsorgen och det placerar Göteborg på plats 273 av 290 kommuner.

Socialstyrelsens färska rapport är dyster läsning för Göteborgs kommunledning och ansvariga inom hemtjänsten.

Kommunen har ju sagt sig vilja satsa på hemtjänsten för att pensionärer ska bo kvar hemma och efter en reform ska vårdtagarna nu ha fått mer att säga till om hur hemtjänsttimmarna används.

Ändå kommer Göteborg nästan längst ner på listan när vårdtagarna själva betygsätter hemtjänsten. Göteborg är sämre än övriga storstäder och rankas först på plats 273 av 290 kommuner.

Var fjärde vårdtagare tycker att de inte får tillräckligt med hemtjänsttimmar. Bara var tredje tycker att det är tryggt att bo hemma med hemtjänst. Var tredje tycker inte bemötandet är bra, var fjärde tycker inte hemtjänsten tar hänsyn till önskemål och inte ens hälften tycker att de kan påverka när hemtjänsten ska komma.

Och nästan hälften vet inte vart de ska vända sig med klagomål.

Socialstyrelsen visar samtidigt att Göteborg har en större andel vårdtagare än många andra kommuner, men Göteborgs kostnad per vårdtagare är lägre än i många andra kommuner.

Man kan dra slutsatsen att Göteborg snålar med insatser eftersom många behöver hjälp. Och det kan förstås vara det som får Göteborgarna att ranka hemtjänsten så lågt.

Också hemtjänsten i några kranskommuner - Partille, Stenungsund, Lerum och Orust - hamnar i den "sämsta" fjärdedelen i landet, enligt vårdtagarnas betyg.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista