Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.

Imamen riskerar mista bidrag

Anna Johansson (S): "Svårt att förena med lika rättigheter"
1:41 min

Uppdrag granskning i SVT gör nu en uppföljning på förra årets reportage om de svenska moskéerna. I Göteborg har ledningen fortsatt förtroende för imamen. Men nu överväger kommunen att dra in de kommunala bidragen.

Uppdrag granskning har återvänt till de moskéer man besökte i maj förra året.

Den granskning man gjorde då kunde visa att ett flertal imamer uttalade sig positivt om månggifte och menade att en kvinna varken har rätt att neka sin man sex eller bör ringa polisen om hon blir slagen.

I Örebro och Stockholm har man tagit avstånd från de imamer som medverkade i programmet. I Göteborg har ledningen fortsatt förtroende för imamen som fortfarande sitter kvar.

I föreläsningen "Mannens rättigheter" som fram tills nyligen fanns på Islamiska informationsföreningens hemsida skriver ordförande Ahmed Al-Afty om hur änglarna förbannar en kvinna som lämnar en mans säng, och om familjen som en båt där mannen är kapten.

Islamiska informationsföreningen hyr in sig i moskén och får lokalbidrag av Göteborgs stad. Just nu förs en diskussion om bidragen ska få vara kvar.

Idrotts- och föreningsförvaltningens ordförande, socialdemokraten Anna Johansson, menar att föreningen i dagsläget inte uppfyller de krav som Göteborgs stad ställer på sina föreningar om bland annat jämställdhet.

– Att så tydligt göra skillnad på vilka rättigheter män har, och vilka rättigheter kvinnor har... Och att man till exempel i inslaget pratar om att mannen är familjens självklara överhuvud. Jag tycker det är väldigt svårt att förena det med lika rättigheter för män och kvinnor, säger hon. 

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".