Emma Nohrén och Viggo Wiström på Havets Hus. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst

Ekologiskt burfiske efter torsk

1:14 min

Burfiske efter torsk är framtiden för ett ekologiskt och lönsamt kustfiske, som dessutom är sälsäkert. Det menar företaget Carapax i Lysekil, som har tagit fram en torskbur, som ska hålla sälen ute och minska bifångsterna.

Marinbiologen Emma Nohrén på Havets hus och Viggo Wiström på Carapax är entustiastiska över burfiske i allmänhet och efter torsk i synnerhet. Med bur blir kustfisket både ekologiskt och lönsamt, säger Viggo Wiström.

– Vår bur kommer upp från bottnen, vilket gör att bottenlevande arter inte kommer in i buren, och en sida av buren har stora nätmaskor, som gör att småtorsk kan gå ut.

I sommar inleds ett års provfiske i södra Östersjön för att ta fram ett helt koncept för lönsamt och sälsäkert burfiske av torsk. Två kilo torsk per bur, tre till fyra hundra burar per kustfiskare, kan ge lönsamhet, säger Viggo Wiström.

– Så hoppas vi också kunna ta fram ett bete eller förbättra buren, så att man kan öka till tre eller fyra kilo torsk per bur.

– Om vi uppnår det vi har planerat, så kan vi lägga fram en ekonomisk kalkyl som är bättre än för garnfiske.

Marinbiologen Emma Nohrén på Havets Hus i Lysekil tror på burfiske, inte bara för yrkesfiskare, och inte bara efter torsk.

– Jag tror att många skulle tycka det vore roligt att experimentera, inte bara yrkesfiskare utan även bland fritidsfiskare.

– Både räkburen och torskburen skulle nog många tycka vara roligt att prova, säger Emma Nohrén.

P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista