Bedragare hyrde ut lägenheter i Göteborg - åtalas

1:16 min

I dag åtalas en 24-årig man vid Göteborgs tingsrätt för att lurat till sig pengar av sjutton personer genom att utge sig för att hyra ut lägenheter runt om i centrala Göteborg. Men lägenheterna var i själva verket inte hans.

– Om man skriver kontrakt och får en nyckel i handen känns det ju bra, säger en kvinna, som vill vara anonym. Hon är en av dem som lurats att betala deposition till mannen.

Hon var och tittade på lägenheten som var i fint skick och med en, vad hon ansåg, rimlig hyra. Allting verkade vara i sin ordning tills den dagen hon skulle flytta in i lägenheten.

– Tyvärr kollade vi aldrig upp mannens identitet, säger kvinnan. Och när vi skulle flytta in veckan efter det att vi skrivit på kontraktet var låset till lägenheten utbytt.

Totalt lyckades 24-åringen lura till sig 165 000 kronor av de sjutton drabbade personerna. Förutom bedrägeri åtalas han också för försök till bedrägeri, penninghäleri och förskingring.

– Man straffar sig själv, säger kvinnan, för att man hade kunnat kontrollera allt bättre. Men man är desperat. Det är ett hårt tryck på bostäder i Göteborg, så man vet att man måste vara snabb och trevlig för att få lägenheten. Men jag tycker att man ska våga ställa fler frågor till hyresvärden, frågor som kan tyckas vara obekväma. Man måste verkligen kolla upp vem personen som hyr ut lägenheten är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista