Kommunala bostadsbolag har registrerat känsliga uppgifter

1:47 min

Sjukdomstillstånd och etnisk bakgrund. Det är några av de uppgifter som Göteborgs kommunala bostadsbolag i flera år har registrerat om sina hyresgäster.

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har i flera år registrerat och lagrat känsliga personuppgifter om sina hyresgäster. Sjukdomar, missbruk och personliga egenskaper. Dessutom har så kallade oönskade hyresgäster svartlistats. Det avslöjar Västnytt i SVT.

Totalt handlar det om närmare 1 500 känsliga uppgifter, vilket en extern revisionsbyrå upptäckte.

Exakt hur uppgifterna har använts är oklart. Enligt bostadsbolagen har uppgifterna lämnats in av hyresgästerna själva, för att hyresvärden exempelvis ska kunna ta hänsyn till eventuella sjukdomar.

– När vi är i kontakt med våra hyresgäster lämnar de uppgifter ibland som kan vara av vikt för oss att veta, säger Per-Henrik Hartmann som är vd på Familjebostäder i Göteborg.

Sedan 2006 har Familjebostäder registrerat 265 känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Enligt Västnytt har man bland annat antecknat att personer är spel- eller alkoholberoende, har astma eller lider av psykisk sjukdom. Uppgifterna kan enligt Per-Henrik Hartmann vara viktiga att registrera när en hyresgäst till exempel ber om anstånd på hyran.

– Vi är väldigt noga med att göra anteckningar som inte är graverande eller som strider mot lagen, säger Per-Henrik Hartmann.

Och det har de inte gjort menar du?

Vi har ju haft ett antal uppgifter som vi vet att man inte ska skriva ned som hyresgästerna har berättat för oss. Det är sådant som vi har förändrat nu och ändrat våra rutiner. Även om hyresgästerna berättar för oss att de ligger på sjukhus så registrerar vi inte det längre, säger Per-Henrik Hartmann.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

 

Känsliga uppgifter registrerades

Bostadsbolaget - 656 uppgifter omhyresgästernas hälsotillstånd. Exempel: depression, cancer, psykiskt sjuk, astma. Registrerat hyresgäster sedan 2000.

Poseidon - 391 uppgifter om hyresgästers hälsotillstånd eller sjukdomar. Exempel: dement, stroke, cancer, spelberoende. Registrerat hyresgäster sedan 2005.

Familjebostäder - 265 känsliga uppgifter om hyresgästernas sjukdomar och hälsotillstånd. Exempel: spelberoende, alkoholberoende, astma, psykiskt sjuk. Registrerat sedan 2006.

Gårdstensbostäder - 172 uppgifter om hyresgästernas sjukdomar eller hälsotillstånd. Exempel: spelberoende, psykiskt sjuk, alkoholist.
Svartlistning av hyresgäster. Exempel: "Denna hyresgäst, eller dennes barn eller släktingar, skall aldrig någonsin bli erbjuden byte av lägenhet". Registrerat hyresgäster sedan 2001.

Källa: SVT Västnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista